Medlemmene
Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv skal fremme OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv og håndtere klagesaker om etterlevelse av retningslinjene. Alle OECD-land og andre land som har sluttet seg til retningslinjene er forpliktet til å etablere et kontaktpunkt. Hvordan kontaktpunktene er organisert, varierer fra land til land.
Norges kontaktpunkt er opprettet som et faglig upartisk rådgivende organ med fire medlemmer. Kontaktpunktet skal bistå norske myndigheter i arbeidet med å fremme retningslinjene, og skal bidra med råd og veiledning i klagesaker. Medlemmene i utvalget utnevnes av Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, i samarbeid med Arbeids- og sosialdepartementet og Finansdepartementet, basert på forslag fra henholdsvis NHO, LO og sivilsamfunnet, på grunnlag av faglig kompetanse.
Leder oppnevnes for fire år, og de øvrige medlemmene oppnevnes for tre år av gangen, med mulighet for en gjenoppnevning.
Kontaktpunktets sekretariat har tre fast ansatte.
Medlemmer fom. 1. mars 2024
-
Frode ElgesemLederFoto: Fredrik Naumann/Felix Features
E-post: frode.elgesem_domstol.no
Cand. jur. fra Universitetet i Oslo og Master of Laws (LL.M) fra King´s College, University of London. Elgesem er lagdommer i Borgarting lagmannsrett. Elgesem har mer enn 25 års erfaring som advokat, både fra Regjeringsadvokaten og advokatfirmaene Hjort og Thommessen. Han har møterett for Høyesterett fra 1995. Han har som advokat bistått sentrale norske virksomheter med håndtering av compliance-spørsmål, med fokus på næringsliv og menneskerettigheter, antikorrupsjon og konkurranserett. Han har vært medlem og leder av Advokatforeningens menneskerettsutvalg, og han er medlem av Dommerforeningens menneskerettsutvalg. Han har skrevet boken «Næringsliv og menneskerettigheter», utgitt i 2019, sammen med Njål Høstmælingen. Elgesem har vært medlem av Kontaktpunktet siden mars 2014.
Elgesem ble oppnevnt som leder fra 1. mars 2019 og gjenoppnevnt 1. mars 2023.
Last ned fullformatbilde her.
-
Beate Ekeløve-SlydalMedlemFoto: Fredrik Naumann/Felix Feature
E-post: bslydal_amnesty.no
Cand.polit. i statsvitenskap. Ekeløve-Slydal er politisk rådgiver i Amnesty International. Arbeidet med menneskerettigheter og næringsliv er ett av hennes ansvarsområder. Hun har arbeidet med dette temaet i mer enn tyve år, og foreleser på universitet og høyskoler, har direkte dialog med selskaper, og driver lobbyarbeid overfor norske og utenlandske myndigheter mht. oppfølgingen av næringslivets ansvar for å respektere menneskerettighetene. Hun er skrivende medredaktør av boken «Menneskerettigheter: en innføring», som inngår i pensum på Universitetet i Sør-Øst Norge og flere undervisningssteder, og er oversatt til fem språk.
Ekeløve-Slydal ble oppnevnt som medlem 1. mars 2019 og gjenoppnevnt 1. mars 2022.
-
Liv TørresMedlemFoto: Erik Sundt
E-post: liv.torres_lo.no
Doktorgrad i statsvitenskap, Universitetet i Oslo. Tørres er leder av Internasjonal avdeling i LO Norge. Tørres har arbeidet med internasjonale humanitære, arbeidslivs-, utviklings- og menneskerettsspørsmål i vel 30 år. Før hun begynte i LO i slutten av 2021, var hun direktør for Pathfinders for Peaceful, Just and Inclusive Societies i New York. Hun har tidligere vært direktør i Nobels Fredssenter, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, forskningssjef ved Forskningsstiftelsen Fafo og politisk rådgiver for arbeids- og inkluderingsministeren. Hennes bakgrunn inkluderer stillinger som seniorrådgiver ved Norges forskningsråd, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og i flere år gjesteprofessor ved Wits University i Sør-Afrika. Hun etablerte og administrerte Fafo Sør-Afrika, et forskningssenter for policy på 1990-tallet. Mer nylig fungerte hun som leder av porteføljestyret for Global utvikling og internasjonale relasjoner i Norges forskningsråd fra slutten av 2021 til begynnelsen av 2024. Hun var del av den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen som ble satt ned for å vurdere finansiering av bærekraftsmålene i 2023 og av ekspertgruppe for menneskerettigheter i Telenor i 2023.
Tørres ble oppnevnt som medlem 1. mars 2024.
-
Anita Marie Gilje HousehamMedlemFoto: Telenor
E-post: amghouseham_gmail.com
Mastergrad i internasjonal forretningsjus (LLM), School of Oriental and African Studies, University of London. Househam er seniorrådgiver for sosial bærekraft i Statnett. Hun har tidligere vært direktør for menneskerettigheter i Telenor ASA og senior manager ved FNs Global Compact’s (UNGC) hovedkontor i New York. I UNGC jobbet hun med multinasjonale selskaper (blant annet Cisco Systems, Inditex, Volkswagen, Safaricom, Infosys Technologies, AP Møller Maersk) og internasjonale organisasjoner (ILO, UNICEF, OHCHR, UN Women) i utviklingen av rammeverk og veiledning for ansvarlig næringsliv og bærekraftige leverandørkjeder. Anita har vært styremedlem i Global Network Initiative, et fler-interessent samarbeid for å fremme ytringsfrihet og personvern i IKT-sektoren. Hun var også medlem av styringskomiteen som ledet utviklingen av Children’s Rights and Business Principles (UNGC, UNICEF og Redd Barna). Tidligere i karrieren jobbet Anita med finanssektoren på bærekraftige investeringer og med kles- og tekstilindustrien med å sørge for anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden.
Househam ble oppnevnt som medlem 1. mars 2024.
Relevante lenker
- Kontaktpunktets mandat fra Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet
- Kontaktpunktets sekretariat.