Etikkinformasjonsutvalget har utarbeidet gode bakgrunnsnotater om relevant utenlandsk lovgivning, som britisk lov om moderne slaveri og fransk lov om aktsomhet, og erfaringer med disse.
Aktsomhetsvurderinger er den beste måten for bedrifter å kartlegge og håndtere risiko for tvangsarbeid og brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen anbefaler at norske selskap bruker OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for å unngå skade på mennesker, samfunn og miljø.
Ifølge regjeringsplattformen må det «være et mål at varer som importeres til Norge ikke er produsert gjennom barne- og slavearbeid, andre kritikkverdige arbeidsforhold, eller måter som krenker menneskerettigheter eller miljø». Regjeringen vil i oppfølgingen av Etikkinformasjonsutvalgets arbeid se på måter å styrke forbrukernes rett til informasjon om hvordan produktene de kjøper, er produsert. Regjeringen vil også trappe opp innsatsen mot moderne slaveri og samle den i et eget bistandsprogram, samt utrede en antislaverilov etter modell fra Storbritannia.
Utenlandsk rett – åpenhet og aktsomhet i leverandørkjeden
Etikkinformasjonsutvalget er godt i gang med kartleggingen av relevant norsk og utenlandsk rett. En studiereise til Frankrike og Storbritannia i november 2018 ga utvalget god innsikt i erfaringer med ny lovgivning knyttet til åpenhet og aktsomhet i næringslivet og i leverandørkjeder. Dette er relevant for utvalgets utredning av en mulig plikt til å informere om hvordan næringsdrivende arbeider med samfunnsansvar og oppfølging av leverandørkjeden. Etikkinformasjonsutvalget tar gjerne imot innspill fra næringsliv og andre interessenter. Se utvalgets mandat og les innsendte innspill her.
Frankrikes aktsomhetslov ble vedtatt i 2017, og krever at selskaper av en viss størrelse skal utarbeide, gjennomføre og offentliggjøre en aktsomhetsplan. Aktsomhetsplanen skal redegjøre for hvilke tiltak som er iverksatt for å identifisere og forhindre alvorlige brudd på menneskerettighetene, personlig helse og sikkerhet, samt miljøskade. Aktsomhetsplanen skal dekke morselskapet, datterselskaper, og leverandører eller underleverandører som selskapet har et etablert og vedvarende kommersielt forhold til. Aktsomhetsplanen, og rapportering om effektiv oppfølging av den, skal offentliggjøres årlig.
Seksjon 54 i Storbritannia’s Modern Slavery Act fra 2015 omhandler åpenhet i leverandørkjeden. Selskaper med en omsetning på over GBP 36 mill. skal utarbeide og offentliggjøre en erklæring (“modern slavery statement”) hvor de redegjør for tiltak for å sikre at slaveri og menneskehandel ikke forekommer i egen virksomhet og i leverandørkjeden. Dersom selskapet ikke har iverksatt slike tiltak, skal det rapporteres. Erklæringene skal utarbeides og offentliggjøres årlig.
Initiativ for etisk handel arrangerte denne uken et relevant og interessant seminar hvor Cindy Berman, fra den britiske søsterorganisasjonen Ethical Trading Initiative, redegjorde for britenes erfaringer med The Modern Slavery Act.